Ο φόβος της ρωσικής επιθετικότητας που οδηγεί τις στρατιωτικές πωλήσεις των ΗΠΑ σε Ευρωπαίους

Οι ανησυχίες για τη Ρωσική επιθετικότητα οδηγούν δισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά έθνη. Οι παραδόσεις όπλων αποτελούν επίσης μέρος των ευρύτερων προσπαθειών της διοίκησης του Trump να αντιμετωπίσει τη Ρωσία στην περιοχή.
Η διοίκηση Trump ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε την πιθανή πώληση του πυραυλικού συστήματος Patriot, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100 πυραύλων, στη Σουηδία.
Οι βλήτοι του συστήματος είναι σε θέση να παρακολουθούν βαλλιστικούς πυραύλους βραχείας και μεσαίας εμβέλειας καθώς και drones.
    Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Ρωσία πρόσφατα επέστρεψε νέους πυραύλους στον ευρωπαϊκό διακήρυξ του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται στην ακτή της Βαλτικής μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.
    Ένας αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ που εδρεύει στην Ευρώπη δήλωσε ότι η πρόσφατη εξάπλωση της Μόσχας από τους πυραύλους Iskander στο Καλίνινγκραντ ήταν "η μεγαλύτερη κίνηση που έχουμε δει" από την άποψη της στρατιωτικοποίησης της Ρωσίας από τις χώρες της Βαλτικής.
    "Είχαν πάντα βαλλιστικούς πυραύλους εκεί · αυτό το είδος φέρνει ένα πολύ μεγαλύτερο εύρος από ό, τι είχαν εκεί προηγουμένως», δήλωσε ο αξιωματικός της άμυνας στο CNN.
    Είπε ότι οι πυρηνικοί πυραύλοι μπορούν να απειλήσουν μεγάλα τμήματα της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας.
    "Αυτές οι πωλήσεις αποτελούν απάντηση όχι μόνο στην αυξανόμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας, αλλά και στο γεγονός ότι η Ρωσία εκσυγχρονίζει την Πολεμική Αεροπορία και τις ικανότητες απεργίας μεγάλου βεληνεκούς", δήλωσε ο Magnus Nordenman, διευθυντής της Διατλαντικής Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια στο Ατλαντικό Ατλαντικό Συμβούλιο, είπε στο CNN.
    "Η Ρωσία μπορεί να μην έχει τόσα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς όπως έκανε η Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά τα σημερινά ρωσικά συστήματα είναι πολύ πιο ικανά από τους προγόνους τους στο Ψυχρό Πόλεμο", πρόσθεσε.
    Οι σύμμαχοι της Αμερικής στην περιοχή έχουν αναζητήσει δυνατότητες που θα τους επέτρεπαν να αντιμετωπίσουν τους ρωσικούς πυραύλους.
    Η Πολωνία ανακοίνωσε το ενδιαφέρον της για το σύστημα πυραύλων Patriot με το Υπουργείο Εξωτερικών να εγκρίνει την έγκρισή της για πιθανή πώληση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων του συστήματος στην Πολωνία το Νοέμβριο του 2017.
    Ενώ οι Πολωνοί αξιωματούχοι αρχικά έσκαψαν την έντονη τιμή, ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Mariusz Błaszczak έγραψε στο twitter στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να επιτύχει χαμηλότερη τιμή και επιτάχυνε τον χρόνο παράδοσης του συστήματος, προσθέτοντας ότι αναμένει από την Πολωνία να υπογράψει τελικό έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018.
    Η Ρουμανία, ανησυχώντας εξίσου για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα μετά την κατάσχεσή της από την Κριμαία από την Ουκρανία, ζήτησε επίσης το σύστημα πυραύλων. Η Raytheon, ο κατασκευαστής, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρουμανία είχε υπογράψει επίσημα μια συμφωνία, γνωστή ως επιστολή προσφοράς και αποδοχής, για την αγορά του συστήματος Patriot.
    Η Πολωνία και η Ρουμανία είναι δύο από τα έξι μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν το συνιστώμενο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στην άμυνα.
    Και ενώ η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, προσπάθησε να ενισχύσει τη θέση της στην περιοχή, αυξάνοντας τη συνεργασία της με τη Δυτική Συμμαχία και στέλνοντας στρατεύματα στο σουηδικό νησί Gotland που βρίσκεται σε στρατηγική θέση στη Βαλτική Θάλασσα.
    "Υπάρχει πραγματική ανησυχία στις περιοχές αυτές για τη ρωσική επιθετικότητα", δήλωσε ο Nordenman.
    Το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. δήλωσε στη δήλωση που ανακοίνωσε την έγκριση της πώλησης: «Η προτεινόμενη πώληση του πυραυλικού συστήματος Patriot θα βελτιώσει την ικανότητα της Σουηδικής πυραυλικής άμυνας. Η Σουηδία θα χρησιμοποιήσει το σύστημα Patriot για να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα και να προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα».
    "Η προτεινόμενη πώληση θα αυξήσει τις αμυντικές δυνατότητες του σουηδικού στρατού και θα υποστηρίξει τη διαλειτουργικότητα με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε η δήλωση.
    Η Φινλανδία, μέλος που δεν εξέφρασε ανησυχία για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας μετά την ένοπλη επέμβαση της Μόσχας στην Ουκρανία, προσπάθησε επίσης να βελτιώσει τις στρατιωτικές δυνατότητές της.
    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι ενέκρινε την πώληση ναυτικών όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνουν πυραύλους Harpoon και Sea Sparrow, για την ενίσχυση του ναυτικού της Φινλανδίας.
    Και ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι αγορές εξοπλισμού θα ενισχύσουν τη σχέση τους με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.
    "Οι πωλήσεις μεγάλου εξοπλισμού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επενδύσετε σε μια αμυντική σχέση", δήλωσε ο Nordenman. "Δεν αγοράζετε μόνο ένα πράγμα, επενδύετε επίσης σε εκπαίδευση, ασκήσεις και μια σύνδεση με τις ΗΠΑ που θα διαρκέσει για δεκαετίες".