Σκληρή συζήτηση, απόγνωση απεμπλέκει τους δρόμους της Τεχεράνης ως απεργία κυρώσεων.
Μια θάλασσα διαδηλωτών συγκεντρώνεται έξω από την πρώην αμερικανική πρεσβεία στο Ιράν. Ισχυροί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ιράν, που μπήκαν στο κέντρο της Τεχεράνης για το ετήσιο ράλι, περπατούν στα παρελθόντα γεμάτα τοίχο γκράφιτι ενός Statue of Liberty με το κρανίο, ενώ φωνάζουν "κάτω με τις ΗΠΑ".
Η επίδειξη μνημονεύει την επιδρομή των ιρανικών φοιτητών το 1979 στην πρεσβεία και την κατάσχεση 54 Αμερικανών διπλωματών και πολιτών - μια ενέργεια που διέκοψε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών λίγους μήνες μετά την κατάσχεση από το Ιράν του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη και την ίδρυση του ως Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Κοντά στη πλατφόρμα διαμαρτυρίας όπου ο αρχηγός του επαναστατικού φρουρίου του Ιράν, Mohamad Ali Jafari, είναι έτοιμος να δώσει μια ομιλία, έξι άνδρες επαναλαμβάνουν μια σκηνή λήψης ομήρων. Όλα εκτός από ένα είναι καλυμμένα με ασημί χρώμα. Ένας ηθοποιός που φοράει αστυνομικά γυαλιά τραβάει το πιστόλι του, δείχνοντάς τον σε έναν άνδρα ζωγραφισμένο με χρυσό, ένα πορτρέτο του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, το οποίο κρατούσε στο πρόσωπό του.
Το μήνυμα δεν έχει χαθεί στους διαδηλωτές. Καθώς οι ΗΠΑ επέβαλαν το τελευταίο γύρο κυρώσεων τη Δευτέρα, η Ισλαμική Δημοκρατία φάνηκε να λέει στους υποστηρικτές της ότι εξακολουθεί να προτίθεται να φέρει την Αμερική στα γόνατά της.
"Νομίζω ότι ο Donald Trump είναι τρελός και δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα επειδή έχουμε τον Ιμάμ Χαμενεΐ και αυτός είναι ο καλύτερος άνθρωπος που έχω δει ποτέ στη ζωή μου" ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ.
"Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται εδώ για να αντιμετωπίσουν την Αμερική", λέει ο Mullah Mohammed, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει το πλήρες όνομά του για λόγους ασφαλείας. Ο κληρικός με μπλε μάτια στέκεται με την πλάτη του ενάντια σε έναν τοίχο, καθώς οι διαδηλωτές φέρουν πανό και εικόνες του Trump - απεικονίζονται ως γυναίκα, ένα βρέφος και, σε μια περίπτωση, μια γαλοπούλα, ρέουν στο παρελθόν. "Ο αμερικανικός λαός είναι διαφορετικός από το κράτος. Ο Μεγάλος Σατανάς είναι η κυβέρνηση.
"Είναι αλήθεια ότι οι κυρώσεις δημιουργούν πίεση στους αθώους μας ανθρώπους, αλλά ο λαός μας είναι τόσο ανθεκτικός ώστε να περάσει αυτές τις κακουχίες".
Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ επανέλαβαν όλες τις κυρώσεις κατά του Ιράν που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, με ορισμένες προσωρινές εξαιρέσεις. Ο Πρόεδρος Τράμπ δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν "οι ισχυρότερες κυρώσεις που έχει εκδώσει ποτέ η χώρα μας".
Αφού επικεντρώθηκαν κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις αεροπορικές βιομηχανίες του Ιράν με ποινές τον περασμένο Αύγουστο, οι κυρώσεις της 5ης Νοεμβρίου έπληξαν τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Ιράν, τον ναυτιλιακό τομέα και τις τράπεζες του Ο απώτερος στόχος των μέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo, είναι να φέρει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε "μηδέν".
Ο Τρούμπα δήλωσε ότι ελπίζει ότι η παγίδα θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Ιράν να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015, η οποία ανακούφισε το Ιράν από διεθνείς κυρώσεις σε αντάλλαγμα για την ανάσχεση του εμπλουτισμού του ουρανίου της χώρας.
Παρά τις επανειλημμένες πιστοποιήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι το Ιράν ακολουθούσε το τέλος της συμφωνίας, η διοίκηση του Trump αποσύρθηκε από τη συμφωνία τον Μάιο του 2015. Η Trump το περιέγραψε ως μια "φρικτή, μονόπλευρη συμφωνία που ποτέ δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει. "
Η κίνηση ώθησε την έξοδο διεθνών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών γίγαντων Total και Airbus, από το Ιράν. Η αξία του Riyal του Ιράν μειώθηκε κατά περίπου 70%, και ο πληθωρισμός έχει σπείρει.
Αν και δεν είναι ξένος στις κυρώσεις, το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις ποινές με μια ελαφρώς διαφορετική γεύση αυτή τη φορά. Σε αντίθεση με τις πολυμερείς κυρώσεις του 2012 που στοχεύουν στη διοίκηση του πρώην ιρανικού προέδρου Mahmoud Ahmadinejad για το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, οι στόχοι του Trump είναι πιο αμφιλεγόμενοι.
"Πίσω (το 2012) υπήρξε μια συμφωνία που ήταν στον ορίζοντα και υπήρξε μια ράμπα για όλες τις πλευρές με τρόπο εξοικονόμησης προσώπου", δήλωσε ο Mohammed Ali Shabani, Ιδρυτής Pulse του Ιράν στην ιστοσελίδα του Al-Monitor.
"Αυτή τη φορά η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει καταργηθεί και τα αιτήματα των ΗΠΑ προχωρούν πολύ πέρα από το πυρηνικό ζήτημα για να ζητήσουν στην πραγματικότητα την πλήρη κατάληψη του Ιράν", πρόσθεσε ο Σαμπάνι.
Τους τελευταίους μήνες, ο Τρούμπα δήλωσε ότι θα είναι διατεθειμένος να διεξάγει συνομιλίες με την ηγεσία του Ιράν «οποτεδήποτε το θέλουν». Η αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, δήλωσε, θα αντιμετωπίσει συνολικά την εξωτερική πολιτική του Ιράν, ιδιαίτερα την υποστήριξή της με αντιπροσωπευτικές ομάδες, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι αντάρτες του Χούτι στην Υεμένη.
Η ηγεσία του Ιράν μέχρι στιγμής απέρριψε τις διορθώσεις του Trump. Ο Ανώτατος ηγέτης Khamenei έχει απαγορεύσει δημοσίως τις "οποιεσδήποτε συνομιλίες" με τις ΗΠΑ.
"Κανείς δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με το Trump", λέει ο Mullah Mohammed. "Το Trump είναι άχρηστο για να διαπραγματευτεί, γιατί είναι σίγουρα τρελός και δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Ακόμα και οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται το Trump."
Μια αναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα ήταν μια παραδοχή της αποτυχίας της συμφωνίας, ακόμη και όταν το Ιράν εξακολουθεί να συμμορφώνεται με το μέρος της συμφωνίας.
"Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση Ρουχάνι είτε δεν είναι υπεύθυνη (για τις κυρώσεις) είτε έχει μικρό ποσοστό ευθύνης", λέει ο Ιρανός αναλυτής Χαμίντ Μουσάβι. "Το Ιράν παρέμεινε στην πυρηνική συμφωνία ακόμη και μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν, έτσι πολλοί Ιρανοί δεν βλέπουν πραγματικά πώς μπορούν να διορθώσουν αυτό το θέμα και βλέπουν τον Donald Trump υπεύθυνο".
Χωρίς σαφή απάντηση στις κυρώσεις, το Ιράν φαίνεται πρόθυμο να αντιμετωπίσει την καταιγίδα, αντιμετωπίζοντας μια επικείμενη αλλαγή στην αμερικανική ηγεσία. "Είναι δύσκολο να δει κανείς ότι οι συνηθισμένοι Ιρανοί καθώς και η ηγεσία είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν ολόκληρη την εξωτερική τους πολιτική για χάρη ενός προέδρου των ΗΠΑ που μπορεί να περάσει μέσα σε δύο χρόνια", λέει ο Shabani.
Εν τω μεταξύ, η "αντίσταση οικονομία" - ένας όρος που επινοήθηκε από τον Χαμενίι - είναι μια αναβίωση. Η ιδέα θεωρεί την ιρανική ύπαρξη ως ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής, επιτρέποντάς της να παρακάμψει τις δυτικές απαιτήσεις. Η ηγεσία του Ιράν επανέλαβε τους όρους τους τελευταίους μήνες.
Ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο
Όμως, εν μέσω της γενικότερης περιφρόνησης για τις πολιτικές του Trump, η λαϊκή υποστήριξη για την ιρανική κυβέρνηση φαίνεται να αμβλύνεται. Οι συγκεντρώσεις που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση μειώνονται σε αριθμούς και η βάση της σκληρής γραμμής φαίνεται να περιλαμβάνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο πληθυσμό, δημογραφικό παράλληλα με το συντριπτικά νέο πληθυσμό του Ιράν.
Τον Ιανουάριο, το Ιράν συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις νεολαίας σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλωτές ήταν σε μεγάλο βαθμό εργατική τάξη, μια ομάδα που συνήθως θεωρούσε το θεμέλιο της συντηρητικής βάσης της κυβέρνησης. Πολλοί κατέστρεψαν αφίσες της ιεραρχικής ηγεσίας του Ιράν. Οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά έδωσαν ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην ευρεία υποστήριξη της.
Οι γυναίκες που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική μαντίλα του Ιράν έχουν μεγαλώσει σε πλατείες της πόλης σχεδόν σε μηνιαία βάση φέτος, αψηφώντας μια αστυνομική σάρωση των γυναικών διαδηλωτών. Στις προσευχές της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου οι κυβερνητικοί αγιατολάχ και στρατιωτικοί αρχηγοί παραδίδουν εβδομαδιαία κηρύγματα σε υποστηρικτές, το πλήθος έχει γίνει όλο και μικρότερο με τα χρόνια.
Μια γυναίκα στη σχετικά εύπορη πλατεία Tajrish της Τεχεράνης περπατά σε ένα πλήρωμα του CNN που εθελοντικά μιλάει στην κάμερα. Λέει ότι προβλέπει ότι η οικονομία που κυριαρχεί στις κυρώσεις θα παραμείνει σε δύσκολη θέση για "όσο οι ηγέτες βρίσκονται στην εξουσία", αναφερόμενοι στον κυβερνών κλήρο του Ιράν.
«Επειδή δεν έχουμε ελευθερία, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία δουλειά για τους μορφωμένους μας ανθρώπους», λέει η γυναίκα, που ζήτησε να αναγνωριστεί ως «ιρανός πολίτης».
Σε κοντινή απόσταση, ο 26χρονος Samin Dodangeh προτιμά να ρίχνει την μαντίλα του σε σχήμα καπέλου, χωρίς να παραλείπει τον υποχρεωτικό κανόνα κάλυψης κεφαλής. Εργάζεται ως σερβιτόρα σε καφετέρια, ενώ ασκεί πτυχίο Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
Αλλά από τότε που η Trump ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την πυρηνική συμφωνία, τα υλικά που χρειάζονται έχουν γίνει μη προσβάσιμα. "Δεν μπορώ να ζωγραφίζω πια", δηλώνει.
Η κατάσταση, όπως λέει, έχει πάει από το κακό στο χειρότερο, και προσθέτει ότι θα υποστηρίξει την πρόσληψη της πρόσκλησης του Trump σε συνομιλίες.
"Οι άνθρωποι θα είναι ευτυχείς αν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Γιατί δεν θα ήταν ευτυχείς;" λέει ο Dodangeh. "Κοιτάξτε, δεν μπορώ να αντέξω την ενοικίαση ενός τόπου Δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά να αγοράσω μια θέση Δεν μπορώ να αντέξω την αγορά αξεσουάρ πια Δεν μπορώ να αντέξω τίποτα Πρέπει να δουλεύω όλο και περισσότερο και μπορώ να πληρώσω για λιγότερο Αυτό είναι απλά λυπηρό. "
Οι ομογενείς Maryam Golestani, 44 ετών, και η Maryam Karami, 48 ετών, συμφωνούν ότι οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν μια διέξοδο από τις δυσκολίες τους.
"Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις νέες κυρώσεις και τις ανησυχίες τους για τη νεότερη γενιά και τις δουλειές τους", λέει ο Karami.
"Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαπραγματευτούν. Πρέπει να υπάρξουν πραγματικές δεσμεύσεις και διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές και πρέπει να δεσμευτούν ώστε να μην υποστούν οι Ιρανοί να υποφέρουν", λέει ο Golestani.
ΠΗΓΗ:CNN
Μια θάλασσα διαδηλωτών συγκεντρώνεται έξω από την πρώην αμερικανική πρεσβεία στο Ιράν. Ισχυροί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ιράν, που μπήκαν στο κέντρο της Τεχεράνης για το ετήσιο ράλι, περπατούν στα παρελθόντα γεμάτα τοίχο γκράφιτι ενός Statue of Liberty με το κρανίο, ενώ φωνάζουν "κάτω με τις ΗΠΑ".
Η επίδειξη μνημονεύει την επιδρομή των ιρανικών φοιτητών το 1979 στην πρεσβεία και την κατάσχεση 54 Αμερικανών διπλωματών και πολιτών - μια ενέργεια που διέκοψε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών λίγους μήνες μετά την κατάσχεση από το Ιράν του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ Σάχη και την ίδρυση του ως Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Κοντά στη πλατφόρμα διαμαρτυρίας όπου ο αρχηγός του επαναστατικού φρουρίου του Ιράν, Mohamad Ali Jafari, είναι έτοιμος να δώσει μια ομιλία, έξι άνδρες επαναλαμβάνουν μια σκηνή λήψης ομήρων. Όλα εκτός από ένα είναι καλυμμένα με ασημί χρώμα. Ένας ηθοποιός που φοράει αστυνομικά γυαλιά τραβάει το πιστόλι του, δείχνοντάς τον σε έναν άνδρα ζωγραφισμένο με χρυσό, ένα πορτρέτο του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, το οποίο κρατούσε στο πρόσωπό του.
Το μήνυμα δεν έχει χαθεί στους διαδηλωτές. Καθώς οι ΗΠΑ επέβαλαν το τελευταίο γύρο κυρώσεων τη Δευτέρα, η Ισλαμική Δημοκρατία φάνηκε να λέει στους υποστηρικτές της ότι εξακολουθεί να προτίθεται να φέρει την Αμερική στα γόνατά της.
"Νομίζω ότι ο Donald Trump είναι τρελός και δεν μπορεί να μας κάνει τίποτα επειδή έχουμε τον Ιμάμ Χαμενεΐ και αυτός είναι ο καλύτερος άνθρωπος που έχω δει ποτέ στη ζωή μου" ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αλί Χαμενεΐ.
"Οι άνθρωποι συγκεντρώνονται εδώ για να αντιμετωπίσουν την Αμερική", λέει ο Mullah Mohammed, ο οποίος αρνείται να αποκαλύψει το πλήρες όνομά του για λόγους ασφαλείας. Ο κληρικός με μπλε μάτια στέκεται με την πλάτη του ενάντια σε έναν τοίχο, καθώς οι διαδηλωτές φέρουν πανό και εικόνες του Trump - απεικονίζονται ως γυναίκα, ένα βρέφος και, σε μια περίπτωση, μια γαλοπούλα, ρέουν στο παρελθόν. "Ο αμερικανικός λαός είναι διαφορετικός από το κράτος. Ο Μεγάλος Σατανάς είναι η κυβέρνηση.
"Είναι αλήθεια ότι οι κυρώσεις δημιουργούν πίεση στους αθώους μας ανθρώπους, αλλά ο λαός μας είναι τόσο ανθεκτικός ώστε να περάσει αυτές τις κακουχίες".
Τη Δευτέρα, οι ΗΠΑ επανέλαβαν όλες τις κυρώσεις κατά του Ιράν που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, με ορισμένες προσωρινές εξαιρέσεις. Ο Πρόεδρος Τράμπ δήλωσε την Κυριακή ότι ήταν "οι ισχυρότερες κυρώσεις που έχει εκδώσει ποτέ η χώρα μας".
Αφού επικεντρώθηκαν κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες και τις αεροπορικές βιομηχανίες του Ιράν με ποινές τον περασμένο Αύγουστο, οι κυρώσεις της 5ης Νοεμβρίου έπληξαν τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου του Ιράν, τον ναυτιλιακό τομέα και τις τράπεζες του Ο απώτερος στόχος των μέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo, είναι να φέρει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν σε "μηδέν".
Ο Τρούμπα δήλωσε ότι ελπίζει ότι η παγίδα θα αναγκάσει την κυβέρνηση του Ιράν να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015, η οποία ανακούφισε το Ιράν από διεθνείς κυρώσεις σε αντάλλαγμα για την ανάσχεση του εμπλουτισμού του ουρανίου της χώρας.
Παρά τις επανειλημμένες πιστοποιήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι το Ιράν ακολουθούσε το τέλος της συμφωνίας, η διοίκηση του Trump αποσύρθηκε από τη συμφωνία τον Μάιο του 2015. Η Trump το περιέγραψε ως μια "φρικτή, μονόπλευρη συμφωνία που ποτέ δεν θα έπρεπε ποτέ να γίνει. "
Η κίνηση ώθησε την έξοδο διεθνών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών γίγαντων Total και Airbus, από το Ιράν. Η αξία του Riyal του Ιράν μειώθηκε κατά περίπου 70%, και ο πληθωρισμός έχει σπείρει.
Αν και δεν είναι ξένος στις κυρώσεις, το Ιράν θα αντιμετωπίσει τις ποινές με μια ελαφρώς διαφορετική γεύση αυτή τη φορά. Σε αντίθεση με τις πολυμερείς κυρώσεις του 2012 που στοχεύουν στη διοίκηση του πρώην ιρανικού προέδρου Mahmoud Ahmadinejad για το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου, οι στόχοι του Trump είναι πιο αμφιλεγόμενοι.
"Πίσω (το 2012) υπήρξε μια συμφωνία που ήταν στον ορίζοντα και υπήρξε μια ράμπα για όλες τις πλευρές με τρόπο εξοικονόμησης προσώπου", δήλωσε ο Mohammed Ali Shabani, Ιδρυτής Pulse του Ιράν στην ιστοσελίδα του Al-Monitor.
"Αυτή τη φορά η συμφωνία που επιτεύχθηκε έχει καταργηθεί και τα αιτήματα των ΗΠΑ προχωρούν πολύ πέρα από το πυρηνικό ζήτημα για να ζητήσουν στην πραγματικότητα την πλήρη κατάληψη του Ιράν", πρόσθεσε ο Σαμπάνι.
Τους τελευταίους μήνες, ο Τρούμπα δήλωσε ότι θα είναι διατεθειμένος να διεξάγει συνομιλίες με την ηγεσία του Ιράν «οποτεδήποτε το θέλουν». Η αναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, δήλωσε, θα αντιμετωπίσει συνολικά την εξωτερική πολιτική του Ιράν, ιδιαίτερα την υποστήριξή της με αντιπροσωπευτικές ομάδες, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και οι αντάρτες του Χούτι στην Υεμένη.
Η ηγεσία του Ιράν μέχρι στιγμής απέρριψε τις διορθώσεις του Trump. Ο Ανώτατος ηγέτης Khamenei έχει απαγορεύσει δημοσίως τις "οποιεσδήποτε συνομιλίες" με τις ΗΠΑ.
"Κανείς δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί με το Trump", λέει ο Mullah Mohammed. "Το Trump είναι άχρηστο για να διαπραγματευτεί, γιατί είναι σίγουρα τρελός και δεν μπορεί να εμπιστευτεί. Ακόμα και οι Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται το Trump."
Μια αναδιαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, θα ήταν μια παραδοχή της αποτυχίας της συμφωνίας, ακόμη και όταν το Ιράν εξακολουθεί να συμμορφώνεται με το μέρος της συμφωνίας.
"Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση Ρουχάνι είτε δεν είναι υπεύθυνη (για τις κυρώσεις) είτε έχει μικρό ποσοστό ευθύνης", λέει ο Ιρανός αναλυτής Χαμίντ Μουσάβι. "Το Ιράν παρέμεινε στην πυρηνική συμφωνία ακόμη και μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν, έτσι πολλοί Ιρανοί δεν βλέπουν πραγματικά πώς μπορούν να διορθώσουν αυτό το θέμα και βλέπουν τον Donald Trump υπεύθυνο".
Χωρίς σαφή απάντηση στις κυρώσεις, το Ιράν φαίνεται πρόθυμο να αντιμετωπίσει την καταιγίδα, αντιμετωπίζοντας μια επικείμενη αλλαγή στην αμερικανική ηγεσία. "Είναι δύσκολο να δει κανείς ότι οι συνηθισμένοι Ιρανοί καθώς και η ηγεσία είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν ολόκληρη την εξωτερική τους πολιτική για χάρη ενός προέδρου των ΗΠΑ που μπορεί να περάσει μέσα σε δύο χρόνια", λέει ο Shabani.
Εν τω μεταξύ, η "αντίσταση οικονομία" - ένας όρος που επινοήθηκε από τον Χαμενίι - είναι μια αναβίωση. Η ιδέα θεωρεί την ιρανική ύπαρξη ως ακρογωνιαίο λίθο της οικονομικής πολιτικής, επιτρέποντάς της να παρακάμψει τις δυτικές απαιτήσεις. Η ηγεσία του Ιράν επανέλαβε τους όρους τους τελευταίους μήνες.
Ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο
Όμως, εν μέσω της γενικότερης περιφρόνησης για τις πολιτικές του Trump, η λαϊκή υποστήριξη για την ιρανική κυβέρνηση φαίνεται να αμβλύνεται. Οι συγκεντρώσεις που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση μειώνονται σε αριθμούς και η βάση της σκληρής γραμμής φαίνεται να περιλαμβάνει ένα ολοένα και μεγαλύτερο πληθυσμό, δημογραφικό παράλληλα με το συντριπτικά νέο πληθυσμό του Ιράν.
Τον Ιανουάριο, το Ιράν συγκλονίστηκε από διαδηλώσεις νεολαίας σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλωτές ήταν σε μεγάλο βαθμό εργατική τάξη, μια ομάδα που συνήθως θεωρούσε το θεμέλιο της συντηρητικής βάσης της κυβέρνησης. Πολλοί κατέστρεψαν αφίσες της ιεραρχικής ηγεσίας του Ιράν. Οι διαμαρτυρίες σταμάτησαν μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά έδωσαν ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην ευρεία υποστήριξη της.
Οι γυναίκες που διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική μαντίλα του Ιράν έχουν μεγαλώσει σε πλατείες της πόλης σχεδόν σε μηνιαία βάση φέτος, αψηφώντας μια αστυνομική σάρωση των γυναικών διαδηλωτών. Στις προσευχές της Παρασκευής στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, όπου οι κυβερνητικοί αγιατολάχ και στρατιωτικοί αρχηγοί παραδίδουν εβδομαδιαία κηρύγματα σε υποστηρικτές, το πλήθος έχει γίνει όλο και μικρότερο με τα χρόνια.
Μια γυναίκα στη σχετικά εύπορη πλατεία Tajrish της Τεχεράνης περπατά σε ένα πλήρωμα του CNN που εθελοντικά μιλάει στην κάμερα. Λέει ότι προβλέπει ότι η οικονομία που κυριαρχεί στις κυρώσεις θα παραμείνει σε δύσκολη θέση για "όσο οι ηγέτες βρίσκονται στην εξουσία", αναφερόμενοι στον κυβερνών κλήρο του Ιράν.
«Επειδή δεν έχουμε ελευθερία, δεν μπορούμε να κάνουμε καμία δουλειά για τους μορφωμένους μας ανθρώπους», λέει η γυναίκα, που ζήτησε να αναγνωριστεί ως «ιρανός πολίτης».
Σε κοντινή απόσταση, ο 26χρονος Samin Dodangeh προτιμά να ρίχνει την μαντίλα του σε σχήμα καπέλου, χωρίς να παραλείπει τον υποχρεωτικό κανόνα κάλυψης κεφαλής. Εργάζεται ως σερβιτόρα σε καφετέρια, ενώ ασκεί πτυχίο Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης.
Αλλά από τότε που η Trump ανακοίνωσε την απόσυρσή της από την πυρηνική συμφωνία, τα υλικά που χρειάζονται έχουν γίνει μη προσβάσιμα. "Δεν μπορώ να ζωγραφίζω πια", δηλώνει.
Η κατάσταση, όπως λέει, έχει πάει από το κακό στο χειρότερο, και προσθέτει ότι θα υποστηρίξει την πρόσληψη της πρόσκλησης του Trump σε συνομιλίες.
"Οι άνθρωποι θα είναι ευτυχείς αν υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Γιατί δεν θα ήταν ευτυχείς;" λέει ο Dodangeh. "Κοιτάξτε, δεν μπορώ να αντέξω την ενοικίαση ενός τόπου Δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά να αγοράσω μια θέση Δεν μπορώ να αντέξω την αγορά αξεσουάρ πια Δεν μπορώ να αντέξω τίποτα Πρέπει να δουλεύω όλο και περισσότερο και μπορώ να πληρώσω για λιγότερο Αυτό είναι απλά λυπηρό. "
Οι ομογενείς Maryam Golestani, 44 ετών, και η Maryam Karami, 48 ετών, συμφωνούν ότι οι διαπραγματεύσεις προσφέρουν μια διέξοδο από τις δυσκολίες τους.
"Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις νέες κυρώσεις και τις ανησυχίες τους για τη νεότερη γενιά και τις δουλειές τους", λέει ο Karami.
"Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαπραγματευτούν. Πρέπει να υπάρξουν πραγματικές δεσμεύσεις και διαπραγματεύσεις και από τις δύο πλευρές και πρέπει να δεσμευτούν ώστε να μην υποστούν οι Ιρανοί να υποφέρουν", λέει ο Golestani.
ΠΗΓΗ:CNN