Σίδνεϊ:Ερευνητές έχουν ανακαλύψει ένα πιθανό αντίδοτο για το τσίμπημα της μεδουσας

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ αναφέρουν ότι έχουν ανακαλύψει ένα πιθανό αντίδοτο για το τσίμπημα του πιο δηλητηριώδους θαλάσσιου πλάσματος στον κόσμο: το μεξικάνικο κουτί της Αυστραλίας.

Η μέδουσα έχει περίπου 60 πλοκάμια που μπορούν να μεγαλώσουν μέχρι 3 μέτρα (σχεδόν 10 πόδια). Ζουν κυρίως στα παράκτια ύδατα γύρω από το βόρειο και δυτικό τμήμα της Αυστραλίας και τις Φιλιππίνες, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του πανεπιστημίου.
Κάθε πλοκάμι έχει εκατομμύρια μικροσκοπικά άγκιστρα γεμάτα δηλητήριο και οι μέδουσες φέρουν αρκετό δηλητήριο για να σκοτώσουν περισσότερους από 60 ανθρώπους, δήλωσε το πανεπιστήμιο. Ο αναπληρωτής καθηγητής Greg Neely, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι κανένα άλλο ζώο δεν μεταφέρει αυτό το ποσό δηλητηρίου.
Το δηλητήριο μπορεί να προκαλέσει νέκρωση ιστού, ακραίο πόνο, καρδιακή ανακοπή και θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά μετά από σοβαρή έκθεση. Αν δεν σκοτώσει, το δηλητήριο μπορεί να προκαλέσει πόνο.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε την τεχνική επεξεργασίας γονιδίων, γνωστή ως CRISPR, για να προσδιορίσει πώς το δηλητήριο σκοτώνει ανθρώπινα κύτταρα.
"Μελετήσαμε το μεγαλύτερο, πιο δηλητηριώδες και τρομακτικό", δήλωσε ο Neely σε ένα δελτίο τύπου. "Το ναρκωτικό μας δουλεύει στο μεγάλο θηρίο. Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν λειτουργεί σε άλλες μέδουσες, αλλά γνωρίζουμε ότι λειτουργεί στο πιο θανατηφόρο".
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το δηλητήριο κάνει το μεγαλύτερο μέρος της βλάβης του στο δέρμα όταν αλληλεπιδρά με τη χοληστερόλη και ότι τα φάρμακα που ήδη υπάρχουν για την εξάλειψη της χοληστερόλης μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως αντίδοτα για το δηλητήριο μεδουσών στο κουτί εάν χορηγηθούν εντός 15 λεπτών από το τσίμπημα.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν συγκεκριμένους τύπους κυκλοδεξτρίνων, μια οικογένεια φαρμάκων που απορροφούν χοληστερόλη, για να εμποδίσουν το δηλητήριο, είπε ο Neely.
"Αποδεικνύεται ότι εμποδίζοντας την ικανότητα του δηλητηρίου να σκοτώνει τα κύτταρα, μπορούμε επίσης να αποκλείσουμε κάποιο πόνο", είπε στο CNN ο Neely, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ που μελετά ασθένειες και πόνο.
Το αντίδοτο δοκιμάστηκε αρχικά σε ανθρώπινα κύτταρα έξω από το σώμα και σε ζωντανούς ποντικούς, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο. Οι ερευνητές ελπίζουν να αναπτύξουν μια τοπική εφαρμογή για τον άνθρωπο.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν το αντίδοτο θα είναι αποτελεσματικό για σοβαρές βλάβες.
"Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα σταματήσει μια καρδιακή προσβολή, κάτι που θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και ζητούμε χρηματοδότηση για να συνεχίσουμε αυτό το έργο", ανέφερε ο Neely.
Σε ένα κομμάτι έγραψε για τη συζήτηση, ο Neely είπε ότι οι ερευνητές προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν μια θεραπεία για την καρδιακή έγχυση.
Ο Neely είπε στο CNN ότι είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος για το ενδεχόμενο χρήσης του CRISPR για τη μελέτη άλλων τύπων δηλητηρίου.
"Αυτό είναι είδος της πρώτης φορά (CRISPR) έχει χρησιμοποιηθεί για το δηλητήριο", είπε.
"Υπάρχει μόνο ένα απεριόριστο ποσό δροσερής δουλειάς που θα μπορούσαμε να κάνουμε."
Δεν είναι σαφές πόσο συχνά σκοτώνονται οι άνθρωποι με τσίμπημα με μέδουσες. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα θύματα να ρίχνουν ξίδι στο τραύμα για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
Η μεζούρα της Αυστραλίας (Chironex fleckeri) θεωρείται το πιο δηλητηριώδες θαλάσσιο ζώο στον κόσμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Ωκεανών των ΗΠΑ.
Οι μέδουσες δεν επιπλέουν μόνο, μπορούν να κολυμπήσουν ενεργά, κερδίζοντας ταχύτητα 7,5 χιλιομέτρων την ώρα (4,66 μίλια την ώρα) όταν κυνηγούν, είπε το πανεπιστήμιο. Τρέφονται σε ρηχά νερά, κυρίως μικρά ψάρια και γαρίδες.
Διόρθωση: Μια προηγούμενη έκδοση αυτής της ιστορίας περιελάμβανε ένα λανθασμένο ποσοστό μιλίων ανά ώρα για το πόσο γρήγορα κολυμπούν μέδουσες.

ΠΗΓΗ:CNN