Χογκ Κογκ έκδοσης νομοσχέδιο: Οι διοργανωτές απαιτούν 2 εκατομμύρια διαδήλωση ως διαδηλωτές αίτησης παραίτησης του ηγέτη(ΒΙΝΤΕΟ)

Μια προσωρινή ηρεμία επέστρεψε στο Χονγκ Κονγκ τη Δευτέρα πρωί, ώρες μετά την έκπληξη των ηγετών της και του κόσμου με μια δεύτερη ρεκόρ διαμαρτυρίας σε μια εβδομάδα εναντίον ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου έκδοσης με την Κίνα.

Τόσο οι εργατικές όσο και οι φοιτητικές απεργίες έχουν καλέσει τη Δευτέρα και εκατοντάδες διαδηλωτές ήταν ακόμα γύρω από τις κεντρικές κυβερνητικές υπηρεσίες του ναυαρχείου. Οι διαδηλωτές έχουν καταστήσει σαφές ότι αν η κυβέρνηση δεν αναλάβει περαιτέρω δράση, είτε με παραίτηση από βασικούς αξιωματούχους είτε με πλήρη ανάκληση του λογαριασμού, τότε θα βγουν ξανά στους δρόμους.
Ο διευθύνων σύμβουλος της πόλης, Κάρρι Λαμ, ανέστειλε επισήμως το πέρασμα του νομοσχεδίου το Σάββατο, μετά από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας νωρίτερα την εβδομάδα. Πολλοί είχαν αναμείνει ότι η παύση και η έντονη χρήση βίας από την αστυνομία θα χύσουν αριθμούς την Κυριακή.
Δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο λάθος.
Οι διοργανωτές δήλωσαν ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι προσχώρησαν στην πορεία, υπερβαίνοντας την προηγούμενη εβδομάδα τα 1,03 εκατομμύρια. Μία θάλασσα από μαύρους συνοδούς διαδηλωτές γεμίσει τους δρόμους μεταξύ του σημείου εκκίνησης στο Victoria Park και του νομοθετικού σώματος του ναυαρχείου. Χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ ώρες για να φτάσει το τελικό σημείο η τελευταία ομάδα κατακτητών.
Πολλοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αισθάνονται υποχρεωμένοι να πορεύσουν την Κυριακή, αφού είδαν εικόνες από διαδηλωτές που είχαν υποστεί διάτρηση σε προηγούμενες διαδηλώσεις. Πολλοί έφεραν σημάδια με το σύνθημα "Σταματήστε να μας σκοτώνει" και "Πολιτικός, χωρίς Headshot Παρακαλώ". Άλλοι έφεραν τσαμπιά από λευκά λουλούδια για να τιμήσουν έναν άνθρωπο που πέθανε αφού πέφτει από ένα κτίριο το Σάββατο
Η αστυνομία δήλωσε ότι 338.000 άνθρωποι ακολούθησαν την αρχική διαδρομή της διαδήλωσης. Τουλάχιστον τρεις επιπλέον δρόμοι από τις δύο πλευρές ήταν γεμάτοι με διαδηλωτές και οι εναέριες φωτογραφίες έδειξαν ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος από ό, τι την περασμένη εβδομάδα ή μια πορεία το 2003, προηγουμένως τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία της πόλης υπό κινεζική κυριαρχία.
Η διάθεση για την πορεία της Κυριακής ήταν τελείως διαφορετική από τις θυμωμένες και τεταμένες σκηνές την Τετάρτη, όταν οι διαδηλωτές κατέλαβαν τον έλεγχο των κεντρικών δρόμων γύρω από τον νομοθέτη κρατώντας τους μέχρι να εκκαθαριστούν από την αστυνομία χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, σπρέι πιπεριού και σφαίρες από καουτσούκ.
Σε μια σαφή αλλαγή στην τακτική, η αστυνόμευση γύρω από την πορεία της Κυριακής ήταν σχεδόν αόρατη. Αυτοί οι αξιωματικοί που μπορούσαν να δουν δεν ήταν ντυμένοι με εργαλεία ταραχών και κυρίως έμειναν κατευθύνοντας την κυκλοφορία.
Οι διαδηλωτές επίσης δεν ήρθαν προσανατολισμένοι για προβλήματα, σχεδόν κανείς δεν φορούσε καλύμματα προσώπου και μόνο μια μικρή μειοψηφία είχε κράνη και άλλα προστατευτικά εργαλεία.
Όταν οι μικρές ομάδες προσπαθούσαν να ανακατέψουν μια πιο έντονη αντίδραση έξω από την έδρα της κεντρικής κυβέρνησης, φώναξαν από το υπόλοιπο πλήθος, «κρατήστε την ειρήνη».
Σε μια τακτοποιημένη χρονική στιγμή που θα αποτελέσει πρόσθετο πλήγμα για την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η φιλοδημοκρατική εικόνα του Joshua Wong απελευθερώθηκε από τη φυλακή τη Δευτέρα, μετά την παρέλευση ενός μήνα δίμηνης ποινής σχετικής με διαμαρτυρίες το 2014.
"Είναι πραγματικά καλό να συγχωνευθούμε τον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία", δήλωσε στο CNN μετά την απελευθέρωσή του. "Πριν από πέντε χρόνια μετά το τέλος του κινήματος ομπρέλα, ισχυρίσαμε ότι θα επιστρέψαμε. Χθες δύο εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στο δρόμο ... δείχνει ότι οι άνθρωποι του Χονγκ Κονγκ συνειδητοποιούν ότι πρόκειται για μακροπρόθεσμη μάχη".
Ο Wong απηύθυνε έκκληση για διαμαρτυρία των διαδηλωτών για τον ηγέτη που υποστηρίζεται από το Πεκίνο να παραιτηθεί.
"Γιατί η Carrie Lam πρέπει να περιμένει να αναστείλει το νομοσχέδιο έως ότου ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρεθούν στους δρόμους, γιατί δεν έχει εκλεγεί από το λαό του Χονγκ Κονγκ", δήλωσε. «Ήρθε η ώρα της να παραιτηθεί».
Ο Wong πρόσθεσε ότι σκέφτηκε ότι και το Πεκίνο πρέπει να εξετάζει το χάος στο Χονγκ Κονγκ - εν μέσω του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και άλλων πονοκεφάλων για τον Πρόεδρο Xi Jinping - και αναρωτιέται για το μέλλον του Lam.
"Το Χονγκ Κονγκ είναι μόνο μια μικρή διεθνής πόλη με επτά εκατομμύρια πολίτες, αλλά δύο εκατομμύρια άνθρωποι ήρθαν στο δρόμο, δείχνει ότι έχουμε τη συναίνεση", δήλωσε. "Πρέπει να τερματίσει την πολιτική της καριέρα."
Ο κ. Wong προέβλεψε ότι εάν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί πλήρως και οι βασικοί υπάλληλοι παραιτηθούν, τότε θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα την 1η Ιουλίου, την επέτειο της μεταβίβασης της πόλης από την βρετανική στην κινεζική κυριαρχία και μια βασική ετήσια ημερομηνία για διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας.

Μαζική προσέλευση

Το Σάββατο, ο κ. Lam, ο διευθύνων σύμβουλος, δήλωσε ότι το πέρασμα του νομοσχεδίου θα ανασταλεί και ότι θα ακυρωθεί η δεύτερη ανάγνωση που θα πραγματοποιηθεί αυτό το μήνα. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για να συνεχιστούν οι συζητήσεις γύρω από το νομοσχέδιο, είπε η Lam, και ανέφερε ότι πιθανότατα δεν θα περάσει φέτος.
Μια τέτοια καθυστέρηση πιθανώς θα σκοτώσει το νομοσχέδιο στην τρέχουσα μορφή του, καθώς το 2020 είναι έτος εκλογών στο Χονγκ Κονγκ και οι άμεσα εκλεγμένοι κυβερνητικοί νομοθέτες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι η διαμάχη για το νόμο θα μπορούσε να τους κοστίσει τις έδρες τους.
Το 2003, ένας νόμος κατά της καταστροφής που προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στο Χονγκ Κονγκ από την παράδοση του 1997 στην κινεζική κυριαρχία είχε επίσης ανασταλεί πρώτα, πριν τελικά ολοκληρωθεί η κατάργησή του.
Αντιμέτωπη με μια ακόμη τεράστια διαμαρτυρία για το χειρισμό του νομοσχεδίου, ο Lam εξέδωσε μια σπάνια συγγνώμη την Κυριακή το βράδυ, αναγνωρίζοντας ότι «οι ελλείψεις» στο έργο της κυβέρνησης είχαν οδηγήσει σε «ουσιαστικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες στην κοινωνία» προκαλώντας απογοήτευση και θλίψη για τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ .
Μια δήλωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή από το Πολιτικό Μέτωπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CHRF), οι διοργανωτές της πιο πρόσφατης διαμαρτυρίας, δήλωσε ότι ο λαός του Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει να διαμαρτύρεται μέχρις ότου η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο έκδοσης στο σύνολό της, ανακαλεί τον χαρακτηρισμό των διαμαρτυριών της Τετάρτης ως "ταραχές" και απελευθερώνει τους συλληφθέντες διαδηλωτές και αποσύρει όλες τις κατηγορίες.
"Εάν η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει, μόνο οι Χονγκ Κονγκ θα χτυπήσουν (τη Δευτέρα)", δήλωσε ο CHRF.
Η αστυνομία και οι διαδηλωτές που παρέμειναν διανυκτέρευση είχαν σύντομη ανακοπή το πρωί της Δευτέρας, με διαδηλωτές να συμφωνούν τελικά να απομακρυνθούν από τον κύριο δρόμο Harcourt και να επιτρέψουν την επαναφορά της κυκλοφορίας, καταλαμβάνοντας παράλληλα έναν κεντρικό δρόμο δίπλα στα κεντρικά γραφεία. Τόσο τα γραφεία όσο και ο νομοθέτης της πόλης έκλεισαν τη Δευτέρα.

Νομικές ανησυχίες

Παρόλο που το Χονγκ Κονγκ είναι μέρος της Κίνας, έχει διαφορετικό νομικό σύστημα - μια έννοια γνωστή ως "μία χώρα, δύο συστήματα".
Τα στοιχεία υπέρ της δημοκρατίας ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο, το οποίο υπερασπίστηκε η κυβέρνηση του pro-Beijing Lam, θα οδηγήσει στη διάβρωση των πολιτικών δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας του λόγου και του κράτους δικαίου.
"Φοβόμαστε ότι θα γίνουμε μια ηπειρωτική πόλη", δήλωσε ο νομοθέτης Φερνάντο Τσέουνγκ την Πέμπτη. «Δεν θα έχουμε πλέον κράτος δικαίου, τη δική μας αυτονομία».
Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ο Lam υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το Χονγκ Κονγκ δεν θα γίνει ιερό για τους φυγόδικους που διατρέχουν από τη δικαιοσύνη στην ηπειρωτική Κίνα.
Το νομοθετικό συμβούλιο του Χονγκ Κονγκ πρόκειται να προχωρήσει σε καλοκαιρινή περίοδο στις 20 Ιουλίου πριν ξεκινήσει ξανά τον Οκτώβριο.
Η Sandi Sidhu του CNN, η Olivia Tam, ο Steve Chao και η Lily Lee συνέβαλαν στην αναφορά.

Δειτε το βιντεο ΕΔΩ



ΠΗΓΗ:CNN