Το αμάρτημα παραγγέλνει τη δολοφονία βασικού ιρανικού διοικητή στην απεργία του αεροδρομίου της Βαγδάτης

Οπρόεδρος της Βαγδάτης (CNN)Ντόναλντ Τρούμπ διέταξε αεροπορική επιδρομή στο Διεθνή Αερολιμένα της Βαγδάτης, που σκότωσε τον Qasem Soleimani, βασικό ιρανικό στρατιωτικό διοικητή , σε «αποφασιστική αμυντική δράση για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό». Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε την Πέμπτη.
Ο Σολέιμανι - ο επικεφαλής της μονάδας Ισραηλινών επαναστατικών φρουρών του Ιράν (IRGC) Quds Force - και ο Αμπού Μαχντί αλ-Μουχάντις - ο αναπληρωτής επικεφαλής των ιρανικών δυνάμεων λαϊκής κινητοποίησης (PMF) που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν - επίθεση νωρίς την Παρασκευή το πρωί τοπική ώρα, σύμφωνα με δήλωση του PMF, η οποία δήλωσε ότι το ζευγάρι "μαρτύρησε με μια αμερικανική απεργία."
Η δολοφονία του Σολεϊμάνι, ενός από τους ισχυρότερους ανθρώπους στο Ιράν και στην ευρύτερη περιοχή, είναι μια τολμηρή και απροσδόκητη κίνηση που σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης που μπορούν να αναχθούν στην απόφαση του Τούρμ να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν.
Έρχεται επίσης λίγες μόνο ώρες αφότου το Πεντάγωνο εξέδωσε ισχυρή προειδοποίηση προς τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, εν μέσω ανησυχιών ότι ενδέχεται να διεξάγουν περαιτέρω προκλήσεις εναντίον των ΗΠΑ μετά την προσπάθειά τους να κατακλύσουν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Η Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη ήταν εντελώς κλειδωμένη από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας για να αποφευχθεί οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη μετά την απεργία, ανέφεραν δύο πηγές ασφαλείας του Ιράκ στο CNN.
Ο Σολέμιμαν "ανέπτυξε ενεργά σχέδια για επίθεση Αμερικανών διπλωματών και μελών υπηρεσίας στο Ιράκ και σε ολόκληρη την περιοχή", σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το οποίο ανέφερε την απειλή για τη ζωή των ΗΠΑ ως δικαιολογία για τη δολοφονία ενός από τους κορυφαίους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ιράν.
Soleimani και Quds Force του ήταν υπεύθυνοι για τους θανάτους εκατοντάδων των αμερικανικών και των μελών των υπηρεσιών συνασπισμού, και ο τραυματισμός χιλιάδες άλλοι, το Πεντάγωνο πρόσθεσε, κατηγορώντας την ιρανική γενικά για την ενορχήστρωση επιθέσεων σε βάσεις της συμμαχίας στο Ιράκ τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης στο 27 Δεκεμβρίου που κορυφώθηκε με τους θανάτους ενός αμερικανικού εργολάβου και του ιρακινού προσωπικού.
Τα νέα της απεργίας προκάλεσαν άμεση αντίδραση από ιρανούς αξιωματούχους που καταδίκασαν τη δολοφονία.
"Η αμερικανική πράξη της διεθνούς τρομοκρατίας που στοχεύει και δολοφονεί τον στρατηγό Σουλεϊμάνι - Η πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των δυνάμεων Daesh (ISIS), Al Nusrah, Al Qaeda et al είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μια ανόητη κλιμάκωση", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Javad Zarif. "Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες του αδίστακτου του αθλητισμού."
Οι υποστηρικτές του PMF και τα μέλη προσπάθησαν να κατακλύσουν την αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη σε ένα ξεχωριστό περιστατικό αυτή την εβδομάδα . Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Soleimani ενέκρινε επίσης αυτή την επίθεση.
Δημιουργήθηκε το 2014 για την καταπολέμηση της ISIS, το PMF είναι μια παραστρατιωτική δύναμη σιιτών που αποτελείται από πρώην πολιτοφυλακές με στενούς δεσμούς με το Ιράν. Αναγνωρίστηκε σύμφωνα με το νόμο του 2019, ως ανεξάρτητη στρατιωτική δύναμη που απαντά απευθείας στον πρωθυπουργό.
    Ο Φέισαλ Ιστράμπαντι, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Μέσης Ανατολής στο Ιντιάνα, δήλωσε στο CNN ότι η ιρακινή κυβέρνηση θα εξασθενίσει σημαντικά από το γεγονός ότι η απεργία έγινε στο έδαφός της.
    «Θα υπάρξει μια ευκαιρία για την αποσταθεροποίηση της χώρας», είπε. "Αυτό είναι μια τεράστια διαπραγμάτευση σε όλη τη Μέση Ανατολή. Το γεγονός ότι έγινε πάνω από το έδαφος του Ιράκ σημαίνει ότι το Ιράκ θα γίνει αυτό που φοβόμουν ότι θα γίνει από την αρχή: το πεδίο μάχης μεταξύ του Ιράν και των Ηνωμένων Πολιτειών".
    ΠΗΓΗ:CNN