Ιαπωνια:Πτωση μετοχων 5% στην Μαυρη Δευτερα

Οι μετοχές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν την Τρίτη, αφού ο πρωθυπουργός Shinzo Abe δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί στενά με την κεντρική τράπεζα για την τόνωση της οικονομίας.
"Οι αγορές κάνουν νευρικές κινήσεις εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές", δήλωσε ο κ. Abe.
Τα σχόλιά του άσκησαν πίεση στην Τράπεζα της Ιαπωνίας να ενεργήσει με την υπόσχεση που έκανε την περασμένη εβδομάδα για να στηρίξει τις αγορές.
Έχοντας πέσει 5% στη «Μαύρη Δευτέρα», ο δείκτης αναφοράς της Ιαπωνίας, ο Nikkei 225, ανακτήθηκε 1% μετά τη δήλωση.
Είχε ξεκινήσει τη συνεδρίαση περισσότερο από 3%, αλλά αναπήδησε πίσω από τα σχόλια του κ. Abe.
Οι μετοχές της Ασίας, μαζί με τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο, χτυπήθηκαν τη Δευτέρα ως αντίδραση στην απειλή ενός πολέμου τιμών πετρελαίου μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.
Οι αγορές βρίσκονται ήδη στην άκρη από την οικονομική επιβράδυνση από την επιδημία του κοροναϊού που εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως.
"Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με το πότε θα περιέλθει ο κοροναϊός και οι αγορές κάνουν πολύ ασταθείς κινήσεις," δήλωσε ο Τούρκος υπουργός της Τράπεζας της Ιαπωνίας (BOJ) Χαρούχικο Κούρδα στο κοινοβούλιο την Τρίτη.
Στο Χονγκ Κονγκ, η κύρια αγορά Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,7%, ενισχυμένη από τις κινήσεις της Ιαπωνίας για την ηρεμία των επενδυτών. Ο δείκτης είχε πέσει πάνω από 4% τη Δευτέρα.
Οι χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο είδαν δραματικές πτώσεις, ενώ ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου μειώθηκε σχεδόν κατά 8%.
Τα παγκόσμια μερίδια βυθίζονται στη χειρότερη μέρα από την οικονομική κρίση
Το πετρέλαιο βυθίζεται στην Ασία καθώς οι παραγωγοί αρχίζουν τον πόλεμο τιμών
Ένα πρόβλημα σε αντίθεση με οποιοδήποτε Donald Trump έχει αντιμετωπίσει
Η κατάρρευση της αγοράς προκάλεσε πτώση μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων πετρελαίου της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι είναι κλειδωμένοι σε μια διαφωνία σχετικά με τα επίπεδα παραγωγής.
Η Ρωσία συγκλόνισε τις αγορές πετρελαίου, αφήνοντας ένα σύμφωνο με την ομάδα εξαγωγής πετρελαίου Opec, οδηγώντας σε πτώση κατά 30% περίπου στα 31 δολάρια το βαρέλι.
Αναστέλλοντας τους μυς του, το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δήλωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να αντέξει τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου για μια δεκαετία.
Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου ανέστειλε τους επενδυτές που ήδη ξεδιπλώνονται από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από τα μέτρα απομόνωσης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωναϊού.
Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες δεσμεύθηκαν να αντλήσουν μετρητά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν μέτρα τόνωσης για την αντιμετώπιση του οικονομικού προβλήματος. Αυτές περιλαμβάνουν περικοπές στα επιτόκια για να ενθαρρύνουν τις εταιρείες να δανειστούν χρήματα και να επεκταθούν.
Ωστόσο, ο πρώην κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας, Mervyn King, δήλωσε στο BBC: "Δεν νομίζω ότι η μείωση των επιτοκίων τώρα θα κάνει πραγματικά πολλά για να βοηθήσει την κατάσταση, ίσως ένα σημάδι διαβεβαίωσης, αλλά δεν είναι περισσότερο από αυτό.
"Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στοχοθετημένα μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν μια βραχυπρόθεσμη κρίση και την κατάρρευση της ταμειακής τους ροής και νομίζω ότι η Τράπεζα της Αγγλίας καταλαβαίνει αυτό πολύ καλά".
Αντανακλώντας τις θλιβερές αγορές, οι τιμές του χρυσού πέρασαν τη Δευτέρα κατά 1.700 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2012. Ο χρυσός θεωρείται συχνά ασφαλές περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας μαζί με κρατικά ομόλογα.

ΠΗΓΗ:BBC

Σχόλια