Ιαπωνια:Πτωση τον μετοχων σε ΗΠΑ και Ευρωπη

Οι μετοχές στην Ιαπωνία υποχώρησαν αισθητά την Τρίτη καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την εξάπλωση του κορωναϊού.

Η υποχώρηση ακολούθησε μια παγκόσμια ανοδική τάση στη χρηματιστηριακή αγορά τη Δευτέρα, η οποία σημείωσε μεγάλες πτώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε 4,5% όταν ανοίχθηκε ξανά μετά από δημόσιες αργίες τη Δευτέρα, αλλά απέκτησε έδαφος για να κλείσει 3,3% χαμηλότερα.

Οι μετοχές της Toyota Motor Corp μειώθηκαν κατά 3,7%, ενώ η μητρική εταιρεία Fast Retailing της Uniqlo υποχώρησε 4,2%.

Και οι δύο εταιρείες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από μια παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού που αντιμετωπίζει διαταραχές μετά το κλείσιμο των κινεζικών εργοστασίων.

Διανυκτέρευση, η Wall Street είδε τις απότομες καθημερινές μειώσεις της από το 2018, με το Dow Jones να μειώνεται κατά 3,5%.

Οι μετοχές σε όλες τις μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ασίας διαπραγματεύθηκαν με προσοχή την Τρίτη.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκε ελαφρά, ενώ η Kospi της Νότιας Κορέας αυξήθηκε κατά 1,2%.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η διάδοση του κοροναϊού θα κορυφωθεί κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με την οικονομική ανάκαμψη να ανακάμπτει το δεύτερο τρίμηνο.

"Όσοι αναμένουν ότι ο ιός θα ξεκινήσει μια παγκόσμια ύφεση θα μπορούσε να απογοητευτεί, καθώς ο αντίκτυπος είναι πιθανόν να είναι προσωρινός", δήλωσε η Μαργαρίτα Γιανγκ, αναλυτής της CMC Markets. "Οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο είναι έτοιμες να εισάγουν ρευστότητα και να μειώσουν τα επιτόκια για να μετριάσουν την αντίθετη κατεύθυνση".

Πρόσθεσε ότι ο κορωναϊός αποδεικνύεται λιγότερο θανατηφόρος από τον SARS, απλώς πιο μεταδοτικός.

Στην Κίνα, ο δείκτης Composite της Σαγκάης έκλεισε 0,6% εν μέσω μικτών αναφορών σχετικά με τις προσπάθειες περιορισμού του ιού.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για το κατά πόσο ο κοροναϊός θα εξαπλωθεί ταχέως εκτός της Κίνας, με τους φόβους για μια παρατεταμένη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

ΠΗΓΗ:BBC

Σχόλια